Voorbeelden

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zo is het ook met de uitleg over Teambeeld. Om duidelijk te maken wat Teambeeld precies in houdt, kunt u de volgende drie voorbeelden van teams die reeds geweest zijn bekijken, of blader door de foto's:
Team A ...

Een team wilde zelfsturend worden. Samen hebben wij eerst de 4 stadia van groepsontwikkeling doorgenomen. Het team kwam in eerste instantie tot het volgende beeld: "wij zij nog geen team, wij zijn los zand". Al filosoferend bedacht men om op elke verdieping in het gebouw een glazen kast te hangen, gevuld met zand. Toen we dit beeld uitdiepten, vond men dit toch niet kloppen, en men besloot bentoniet aan het zand toe te voegen. Het team kon zo vaste zandvormen maken. Deze vormen kwamen in de kasten en hangen nu op elke verdieping. Laatst belde iemand uit dit team op, en vertelde dat ze bewust met teamvorming bezig bleven doordat ze nu dagelijks met de zandvormen werden geconfronteerd. Het leek hen leuk om de beelden aan te passen aan de ontwikkeling van hun team: Ze wilden aan elke kast met zandvormen een andere kleur toevoegen.

Het toekomstbeeld wat dit team ook gemaakt heeft staat in de kantine. Afval, op kleur gesorteerd, en naar vorm opgestapeld. Boven op deze stapel afval prijkt een grote kroon van brons. Door gezamenlijke verantwoordelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid is er een stevig team ontstaan, ondanks alle troep. Dat team heeft een kroon op haar werk gezet...

Terug
Team B ...

Een team kwam in het kader van teambuilding. Men zette de sterke en zwakke punten op een rij. Zo kwamen ze tot het volgende beeld: een enorme theepot symboliseerde de gezelligheid welke dit team kenmerkte. Aan deze enorme theepot kwamen 12 tuiten. Elk teamlid zorgde voor een herkenbare tuit. Zo legde de man die er altijd voor zorgt dat het team de nodige knopen doorhakt, een flinke knoop in zijn tuit. Een ander, die altijd met nieuwe en vernieuwende ideeŽn komt, maakte een tuit vol eieren. Degene die altijd van alle nieuwe ontwikkelingen op de hoogte is, en het team daarvan laat profiteren, maakte een tuit met allerlei vertakkingen. En de persoon die er altijd voor zorgt dat afspraken ook nagekomen worden, maakte 3 identieke tuiten, die exact parallel liepen en perfect waren afgewerkt. Degene die met name veel humor in het team bracht, kreeg door de anderen een 'echt' oor aangemeten met een passende oorbel eraan.

Zou ik vantevoren gezegd hebben: jullie gaan een theepot maken, dan was het team waarschijnlijk gillend vertrokken. Nu lieten ze dit beeld zelf ontstaan door alleen hun kwaliteiten te benoemen. Sterker nog: ze vonden het haast jammer om dit beeld op kantoor te zetten; het liefst namen ze hun beeld mee naar huis. Het was dan ook een uitermate komisch/vrolijk beeld geworden.

Terug
Team C ...

Een ander team kwam met een heel andere vraag. Hun collega was net overleden, en men wilde een beeld aan hem opdragen. Via een associatieoefening benoemde men dat wat deze overleden collega voor ieder had betekend. Zo ontstond er een transparant, opgewekt gekleurd beeld van glas. Een beeld wat integerheid uitstraalde, en toch ook duidelijk aanwezig was; je kon er niet om heen. Men koos voor de transparantie van glas, en voor de kleuren, vanwege het vrolijke karakter daarvan. Waarvan je zelf vrolijk wordt wanneer je er naar kijkt.

Toen het beeld klaar was, besloot men het beeld aan de vrouw en kinderen van de overledene te geven, in plaats van op hun gezamenlijke kamer te zetten, wat eerst de bedoeling was. Ik heb begrepen dat ze hiermee een zeer waardevolle bijdrage hebben geleverd aan hun eigen verwerking, maar zeker ook aan dat van de nabestaanden.

Terug